De “laverende regie” het hoofd bieden

Coronavirus

Wij ondernemers bepalen gelukkig vaak zelf wat we doen hoe wij in het leven staan en nemen daar veelal ook alleen de verantwoording over. Daardoor heb je de regie in eigen handen iets waar ik zeer opgesteld ben zowel privé als zakelijk. Toen ik ruim 8 jaar geleden mijn werk binnen de kinderopvang achter mij liet werd ik er vaak op gewezen hoeveel “beren ik op weg zou tegen komen” ik dacht alleen maar daar ga ik dan op jagen.

Makkelijker gezegd dan gedaan maar des al niet te min gedaan en als je dan na 8 jaar vanwege de nare situatie waar wij allen nu in verkeren voor je gevoel terug naar af bent is dat even slikken. Want hoe graag ik het ook zou willen ik ben de regie kwijt als het gaat om mijn onderneming, en eerlijk zonder die regie blijft er weinig over van een eigen onderneming behalve natuurlijk de passie die ik had, heb en altijd zal houden voor het werk binnen de horecabranche en MZ-training.

De tijd zal het leren

Door deze hele situatie ben ik meer om mij heen gaan kijken, om verschillende redenen soms omdat ik zo hoop meer te kunnen begrijpen van de hele situatie, soms om te leren van anderen hoe zij hiermee omgaan, soms omdat dat het enige is wat ik te zien krijg via de verschillende berichtgevingen, en soms gewoon omdat ik worstel met de wetenschap dat dit een gegeven is waar wij pas over enkele jaren het fijne van zullen weten. Iets waar wij nu rekening mee moeten houden en waarvan pas achteraf zullen zeggen, erg maar begrijpelijk gezien de omstandigheden en alleen op te lossen als wij ……..

Onzekerheid

Maar zover zijn wij nog niet. Nu zitten wij in de situatie waar je als zelfstandig ondernemer altijd voor wilt waken, waar je alles voor doet om het te voorkomen, waar je angstvallig scenario’s voor hebt bedacht die je in deze tijde zullen beschermen voor, dan wel je uit de penarie halen waar je in verzeilt bent geraakt. Echter nu blijkt dat er een situatie denkbaar is waar dit niet tot de gewenste oplossing lijdt en dan ziet de wereld er toch wel even anders uit. Dan worden besluiten die het kabinet neemt wel heel persoonlijk. Moet je ineens overduidelijk kunnen aangeven dat daar waar je al je ziel in zalig in hebt gestoken een reden tot bestaan heeft, dat al waar jij je ziel en zalig in hebt gestoken geen enkele financiële zekerheid meer geeft en dat je in jouw basisvoorzieningen alleen maar kunt voorzien als er steun wordt aangeboden vanuit het kabinet.

Zoeken naar regie

Nu is deze financiële hulp aan de meeste ondernemers aangeboden en hebben die hier ook massaal op gereageerd en wachten eenieder nu vol spanning op wat komen gaat. Want de regie daarover heb je als ondernemer niet. Harder werken dan normaal is niet mogelijk en of zelfs strafbaar, creatief zijn werkt in bepaalde gevallen en zorgt voor mooie initiatieven, maar is van tijdelijke aard. Terwijl het leven, hoe aangetast nu dan ook, gewoon verder gaat. Alles echt alles wat ervoor zorgt dat je als zelfstandig ondernemer een bijdrage kunt leveren aan de maatschappij, aan jezelf en je dierbaren is onmogelijk  geworden omdat dat de wereld de gezondheid in gevaar kan brengen. Dan ben je de regie kwijt, geloof mij.

Steun is nodig!

Elke vorm van financiële steun is dan van essentieel belang. Zonder die steun is een ding zeker, dat er meer problemen zullen ontstaan, zoveel dat je als ondernemer niet meer instaat bent om hier het hoofd aan te bieden.

Tot slot als ik het toch over het hoofd heb, de meeste ondernemers kunnen wel wat rust aan het hoofd gebruiken en het zou dan ook fijn zijn als de aangeboden hulp door het kabinet wat vlotter op gang komt. Van belang is dat de verdeling daarvan eerlijk verloopt en er mogelijkheden blijven om aanpassingen door te voeren. Dan kunnen, wij ondernemers, makkelijker ons hoofd vrijmaken voor het bedenken van creatieve ontwikkelingen die ook na deze crisis bruikbaar zijn en die ons in staat stellen ons bestaan voort te zetten binnen de verschillende branches.

 

Geschreven door:
Gepubliceerd op: 2020-04-14 07:33

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *