Corona-economie

Coronavirus

Ga Corona drinken zou ik zeggen. Corona stopt haar productie, een merk om zeep geholpen zoals ooit Buckler door Youp van ‘t Hek. Toen een bierbrouwer zijn nek uit stak om bier zonder alcohol te maken, een zege voor wie veilig wil rijden of van een alcoholprobleem wil afkomen en toch sociaal wenselijk gedrag (meedrinken) wil laten zien, werd gekielhaald door genoemde cabaretier.

Ik geloof dat de zuurtegraad van deze cabaretier me raakte over het biertje en ook over zijn vrouw. Humor ten koste van de ander. Niet kritisch en met zelfreflectie en met een oprechte intentie zoals Freek de Jonge, maar plat en rancuneus. Al is en blijft Flappie bijzonder.

Pas op dit moment komt het terug binnen bij mij, het zat al even dwars.

Discriminatie of racisme?

Zo’n zelfde ervaring had ik bij Waardenberg en de Jong, die een persiflage van een racistische bokser neerzette, ten tijde van opkomend openlijk racisme. Naast me zat een meer dan dierbare vriendin met een andere huidskleur dan wit, en ik zag haar verschrompelen. We hadden na de voorstelling (dank aan de Amstelveen Schouwburg voor haar laagdrempeligheid) een gesprek met de beide cabaretiers en er viel een parallel met Leni Riefenstahl in het gesprek aangedragen door de Jong. De vraag werd vervolgens gesteld of we twijfelde aan hun intenties? Pas veel later in het gesprek met de geweldige dame van de Berini’s die hun programma stopte in een latere periode, omdat i.p.v. erkenning  en nadenken, hun programma gezien werd als en een bevestiging voor discriminatie, realiseerde ik me dat de vraag van de Jong onterecht was.

Consequenties; wat jij doet

Wat je zegt heeft soms enorme consequenties, ik word daar zelf ook wel eens op gewezen.  Leni Riefenstahl liep voor de consequenties van haar werk weg. Zeker ze was een enorme vakvrouw, een eerste ook heel technische vrouw, een feministe in gedrag, die een revolutionaire beeldtaal ontwikkelde welke nog dagelijks in reclames en op televisie en bij sportverslaggeving wordt gebruikt. Het had haar echter gesierd als ze had erkend wat haar werk, als persoonlijk fotograaf en filmer van Hitler ook had teweeggebracht. Dan had het er beiden kunnen zijn op een waardige manier.

Youp van ’t Hek had mee kunnen werken aan een Buckler reclame toen hij het effect van zijn show zag, bijvoorbeeld ‘het is toch best lekker na de show’. Waardenburg en de Jong, ondanks hun vele bijzondere werk, hadden zich heel duidelijk kunnen uitspreken tegen discriminatie, toen ze in onze maatschappij zagen hoe de verandering inzette. De Berini’s deden dit, maar meestal geeft zo’n dapper keuze minder economisch rendement. Ik vind hen dapper.

En het biertje dan?

Maar hoezo Corona hieraan koppelen?  Corona is een zurig biertje, best gedronken met limoen en soms met een beetje zout net als Tequila. Iemand heeft het virus het Corona virus genoemd.

Dat is niet meer te repareren, ondanks mensen die verwoede pogingen doen om het het COVID-19 virus te noemen, het plakt aan het gladde oppervlak van het bierflesje bij wijze van spreken.

Dat wil niet zeggen dat we niks kunnen doen voor een fabriek die over de kop dreigt te gaan, of de medewerkers die daardoor hun werk verliezen.

Laten we solidair proosten

Dus laten we een week lang Corona bier drinken uit solidariteit met hen. Ik houd niet van het biertje, maar ik ga het doen, want ik doe ook mee aan het stigma van dit biertje, dus dan is het goed dat te erkennen en iets te doen. Het biertje kan er immers niks aan kan doen!

Er is ook een alcoholvrije variant, dus voor iedereen toegankelijk! Doen jullie mee????

Corona beer drink het weer!!!

 

Geschreven door:
Gepubliceerd op: 2020-04-10 07:34

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *