Corona als ziekte

In China begint een epidemie en artsen schrikken van de epidemie en slaan alarm. Ze kennen de ziekte niet, maar het dringt tot hen door dat de ziekte ruw om zich heen slaat en slachtoffers creëert. Ze slaan alarm maar worden niet geloofd. Ze hebben geen beeld hoe de ziekte zich verspreidt, maar hebben de indruk dat het gevaarlijk is. Is het een griep? Zij staan naast hun patiënten en uiteindelijk overlijden twee van hen, jonge gezonde artsen van 31 en 29 jaar aan deze ziekte, welke zij als eerste constateerde. De patiënten waren Chinezen ver weg van Nederland.

Het is alweer een tijd geleden dat in San Francisco artsen een ziekte constateerde die ze niet begrepen en die ruw in de gemeenschap om zich heen sloeg en slachtoffers maakte. De artsen slaan alarm, maar het is onduidelijk wat voor ziekte het is en hoe de ziekte wordt overgebracht. Artsen en  verpleegkundigen in de eerste fase staan naast hun patiënten, hebben in de gaten dat dit een gevaarlijke ziekte is, en sommigen raken besmet met de ziekte. De patiënten waren ver weg in de Verenigde Staten.

Associatie snel gemaakt

Vrij snel worden patiënten en de ziekte met elkaar geassocieerd en dan volgt, vaak gedreven door angst, discriminatie. Zo werd duidelijk dat homoseksuele mannen met name werden getroffen door HIV-AIDS en we kennen allemaal de film ‘Philadelphia’ met Tom Hanks over de gevolgen van dat stempel. In het geval van Corona zagen we de scheldpartijen en discriminatie richting Chinese mensen, of mensen met Aziatische roots bij het starten van het Corona virus.

Het duurde even voordat bij HIV-AIDS duidelijk werkt hoe de ziekte zich verspreidde en dat wisselende seksuele contacten de kans op de verspreiding groter maakte bij onbeschermde seks, ook voor heteroseksuelen, en dat je het ook kon krijgen via niet getest bloed bij een bloedtransfusie. Bloed, een basisproduct van ons lichaam, essentieel voor ons bestaan werd gevaarlijk.  Ook nu bij Corona is het contact met anderen en hetgeen ons eigen lichaam aan vloeistoffen produceert een gevaar.

Geen medicijn, geen vaccin

Bij HIV-AIDS was er bij de uitbraak geen medicijn en geen vaccin. Dat is ook bij de uitbraak van Corona, of COVID-19, het geval. Langzaam wordt duidelijk hoe de ziekte zich verspreidt. In de tijd van HIV-AIDS was er in het begin in heel Amerika sprake van het serveren van eten met zwarte plastic handschoentjes en uiteindelijk kwam er veel informatie over het gebruik van condooms. Ook het doneren van bloed bij bloeddonors werd eerst geregeld door risicogroepen uit te sluiten en later door bloed te testen alvorens het beschikbaar te stellen. In Afrika werden door bijzondere opvattingen en ook onwetendheid hele generaties weggevaagd (denk aan uitspraken van Mbeke en Zuma over lokale geneeskunst etc.). Sommigen zagen HIV-AIDS als een straf van god voor goddeloos gedrag. Medicijnen zijn voor HIV-aidspatiënten beschikbaar gekomen, voor bestaande patiënten is het een chronische aandoening geworden. Maar de ziekte is niet weg, ook al heeft men goede hoop op preventieve medicatie. Het veranderde het privéleven van velen drastisch na de oorspronkelijke seksuele revolutie van de 60-jaren.

Zoeken en langzaam vinden

Bij COVID-19 zie ik parallellen. Inmiddels wordt hier ook gewerkt met bestaande medicijnen ter genezing en gezocht naar nieuwe medicijnen voor deze ziekte. Hoe de ziekte zich verspreidt lijkt langzaamaan duidelijk. Er wordt gezocht naar een vaccin, maar dat is er nog niet. De impact op ons vrije leven en eigen keuzes in onze persoonlijke omgang is voorlopig nog wel even aan de orde. Wellicht langer dan we wensen. Sommigen zien Corona als eens straf voor ons natuur- en dier onvriendelijk gedrag.

Het houdt me wel bezig deze parallel en wat betekent het voor ons als mensen? Een oorlog, die vergelijking wordt veel gemaakt, win je door de vijand te verslaan, maar als jezelf de vijand bent?

Professor Rita Ramjee is overleden op de leeftijd van 64 jaar zo maakte haar werkgever op 31 maart 2020 bekend. Wereldwijd is zij bekend als een wetenschapper op het gebied van HIV. Afkomstig uit Zuid-Afrika was zij verbonden aan het ‘Aurum’ instituut en gespecialiseerd, en een proment onderzoeker, in het gebied van HIV en TB.

Ze heeft klinisch onderzoeken gedaan en veel aandacht besteed bij haar hiv-onderzoek naar de specifieke situatie van vrouwen. In Europa is zij geerd door Het Europees Ontwikkeling partnership voor ‘clinical trials’. Ze heeft 200 onderzoek artikelen geschreven en haar werk is in verschillende wetenschappelijke tijdschriften aan de orde gesteld. Ze zocht met name naar preventiemogelijkheden voor de ziekte.

Ramjee overleed aan de complicaties van Corona virus/ COVID-19. Net als HIV-AIDS lijkt Corona een virus wat van dier naar mens is gegaan en zich verspreidt door menselijk contact. Laten we vooral stil staan bij haar bijzondere bijdrage aan de wetenschap en het bestrijden van virussen.
Bron: womensagenda.com.au

Scroll naar boven