Vrouwelijk leiderschap

Blog

Op stap in het Rijksmuseum in Amsterdam. Over succesvolle vrouwen en een modern taboe.

Op 8 maart viert de hele wereld Internationale Vrouwendag en wordt er stilgestaan bij de genderverhoudingen anno 2016 en de positie van de vrouw in het bijzonder. In Nederland leidt dat tot bijzondere uitspraken.

Een gesprek over Internationale Vrouwendag leidt standaard tot de vraag of er ook een mannendag is. Stilstaan bij de positie van vrouwen is blijkbaar, anno 2016, nog steeds een bijzonderheid in Nederland. Een modern taboe.

De geschiedenis van 8 maart, het verzet van vrouwen tegen hun ongelijke behandeling en onderbetaling en de strijd die vrouwen hebben moeten voeren om in hun huidige vrijere positie te kunnen bewegen, wordt in Nederland vaak gebagatelliseerd. Tijdens een rondleiding op 8 maart in het Rijksmuseum werd ons verteld dat van de 8000 kunstwerken die de collectie van het Rijksmuseum rijk is, er precies zes van vrouwen zijn. Er zijn echt goede vrouwelijke kunstenaars geweest in de middeleeuwen en erna. Hoezo zes stuks?

Hoe wordt anno 2016 naar succesvolle vrouwen gekeken? Ik doe een willekeurige greep uit de tv programmering van afgelopen week:

  • Een special van Brandpunt over Merkel in het huidige politieke klimaat van het vluchtelingen debat. Een zogenaamde expert noemt Merkel niet van deze tijd. Waarom? Ze slaapt maar 3 tot 4 uur en staat stijf van de testosteron.
  • De Kwis, van de Vara!, stelt de vraag of er quota voor vrouwen zouden moeten komen. De aanwezige cabaretières, refererend aan de samenstelling van uitsluitend mannen, vinden dat het wel grappig moet blijven. Is met enkel mannen de humor dan gegarandeerd?
  • Foto’s van een lachende Hillary Clinton zijn volgens Charles Groenhuysen niet om aan te zien. Is de haarlakreclame van Donald Trump wel te pruimen dan?

Conclusie: als je je mannetje staat, ben je niet van deze wereld; als vrouw draag je niet bij aan humor en uiterlijk mag je nog steeds door mannen worden veroordeeld.

Dan een paar feiten op wereld en lokaal niveau. Vrouwen zijn 50% van de bevolking. Vrouwen doen 66% van al het werk. Vrouwen verdienen 10% van het wereldinkomen en dat is inclusief Oprah Winfrey! Vrouwen hebben 1% van alle bezittingen. In 5% zijn vrouwen regeringsleiders. Van alle armen is 75% vrouw. Van de 150 leden van de Tweede Kamer in Nederland is 36% vrouw. Vrouwen verdienen in Nederland 23% minder dan mannen.

‘Laughing out loud’ zou ik zeggen. Misschien toch maar een ietsje pietsje meer werk maken van gelijkberechtiging en waardering? Of is dat een heel bijzondere uitspraak?

Geschreven door:
Gepubliceerd op: 2016-03-01 09:28
Bestel het boek

Jobcarving

Training uit ons aanbod

Ambtelijk secretaris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *