Twee banen of beroepen?

Blog

Het lijkt onwaarschijnlijk, maar Incitamentum heeft 21 mensen geïnterviewd over het combineren van beroepen. Geen beroepen die op elkaar lijken, maar beroepen die eigenlijk op het eerste oog, en vaak ook bij de tweede blik, niets met elkaar te maken hebben.

Deze combinatie valt onder de term Jobcarving, zegt u dat wat?

Als je carvt, breng je vorm aan, zoals bij houtsnijwerk.

Een baan is geen statisch gegeven en een beroep ook niet. Door verandering van buitenaf, ligt de nadruk op taken, of op kennis of vaardigheden, steeds anders.

Van binnenuit veranderen, om een baan te laten passen bij de persoon is een heel andere beweging. Zo kan een baan aangepast worden omdat iemand een beperking heeft, of omdat iemand bepaalde werkzaamheden niet kan, of parttime wil werken.

Dat mensen daar nog veel verder in kunnen gaan, dat is relatief nieuw en een nog wat onbekend fenomeen. Een advocate met een patisserie, een agent die houten meubelen maakt, een huisbiggetjes-fokker die mode ontwerpt, of een belastingdienstmedewerker die in het voorprogramma van Jan Smit optreedt. Dat is andere koek.

Gepassioneerde mensen die het anders doen en het anders willen. Sommigen omdat ze hun talent verder willen ontwikkelen, anderen omdat ze een balans zoeken in het ontlasten van het hoofd en het belasten van de handen. Zeer verschillende beweegreden hebben deze mensen om het anders te doen dan een baan van 9 tot 5 in fulltime dienstverband bij dezelfde werkgever.

Dat het kan, zegt ook iets over de mogelijkheden binnen de arbeidsverhoudingen in Nederland, maar daar moet u ons boek maar voor lezen! Het is in Nederland bij uitstek mogelijk om met andere arbeidsrelaties te experimenteren, is onze analyse.

Onze arbeidsmarkt heeft hele unieke kanten, zoals de mogelijkheid tot parttime werken. Dat brengt nieuwe constructies in beweging, die hele nieuwe oplossingen voor mensen creëren. Maar vooral, mensen, zowel vrouwen als mannen, willen andere opties en zoeken ernaar, en ontwikkelen ze ook. Als u Nienke zo ziet, wat denkt u dat zij combineert?

Geschreven door:
Gepubliceerd op: 2017-10-17 03:07

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *