Twee banen in de toekomst?

Blog

Binnen Incitamentum hebben we regelmatig gesprekken over de toekomst van werk. Als specialisten in Arbeidsverhoudingen vinden we dat een interessant onderwerp maar ook heel noodzakelijk voor ons klanten en voor onze eigen visie ontwikkeling.
Vijf jaar geleden begonnen we een intern debat over een nieuwe trend die we waarnamen, Jobcarving in een nieuw jasje. Mensen combineren twee totaal verschillende beroepen, en om heel verschillende redenen. Wat kunnen de consequenties voor de arbeidsmarkt zijn? Waarom maken mensen deze keuze?

Drie jaar geleden begonnen we aan een boek om niet alleen de theorie, maar vooral ook de praktijk in beeld te brengen. Dit leverde 21 inspirerende interviews op met mensen die twee totaal verschillende beroepen combineren.
Terwijl we dit boek aan het schrijven waren deed Petra Stienen een mooie uitspraak over dit fenomeen in maandblad “Opzij”, in de toekomst zouden mensen meerdere activiteiten hebben en niet één beroep, zo stelde zij. Er ontstaat zo actualiteit, het onderwerp komt langzaam in beeld bij de media.
Zondag 21 januari 2018 stelde, professor of Internet Governance and regulation van de universiteit van Oxford, Victor Mayer Schönberger in Buitenhof dat door de devaluatie van het belang van geld en de veranderingen op het gebied van arbeid (door de inzet van verregaande automatisering en robotisering, c.q. kunstmatige intelligentie) mensen hun inkomen uit meerdere beroepen zullen halen in de toekomst.

Dit alles bevestigt onze waarnemingen en maakt ons boek een aanrader om te lezen voor iedereen die te maken heeft met arbeidsverhoudingen of gewoon nieuwsgierig is. Zoals het Klein Orkest ooit zong: “Later is allang begonnen” en dat blijkt uit ons boek. De mensen die wij hebben geïnterviewd hebben niet gewacht tot omstandigheden hen dwongen, maar hebben hun hart gevolgd en hun eigen invulling gegeven aan hun werkende bestaan.

We laten in het boek mensen aan het woord die bevlogen over hun keuzes spreken, maar natuurlijk zijn we niet blind voor de downside van deze ontwikkeling, die er ook kan zijn. Dus een kritische noot zul je zeker ook in dit boek vinden, dat nu te koop is: Biggetjesfokster en modeontwerpster, Jobcarving; twee passies, twee beroepen, uitgeverij Rheia.
Wil je meer horen over dit boek? Op 8 februari a.s. is er een boekpresentatie bij Boekhandel van Kemenade & Hollaers, Ginnekenweg 52-54 te Breda, vanaf 19.30 uur.

Gepubliceerd op: 2018-01-30 05:28
Bestel het boek

Jobcarving

Training uit ons aanbod

Kies jij voor jezelf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *