Twee banen combineren, dat is prijzig!

Blog

Het komt voor, maar het wordt niet gezien als een normale situatie, dat twee banen worden gecombineerd, toch zijn er mensen die dit doen. Het kan zijn dat er in hun beroep niet een fulltime baan te vinden was en dat ze daarom een tweede baan hebben gezocht. Dat kan ook noodzakelijk zijn, deze combinatie, om een volledige inkomen te hebben waarvan men kan leven.

In Amerika komt dit veel voor, en ze noemen het daar ook de working poor. Dat laatste duidt op het lage inkomen en de enorme werkuren waar deze mensen vaak mee te maken krijgen. Ze wonen soms in caravans, om makkelijk van werk naar werk te kunnen trekken. Het is een armoedig bestaan.

Het gaat hier niet om ZZP’ers of ondernemers, maar om mensen die gewoon werk in loondienst zoeken. In Nederland bestaan ze ook, dat lijkt een open deur. Natuurlijk zijn er ook mensen waarbij deze combinatie minder problemen geeft, omdat ze een hoger inkomen verdienen.

Het kan ook zijn dat mensen graag twee beroepen naast elkaar uit willen oefenen.Dat kan heel andere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld het ene beroep is fysiek of psychisch heel belastend en daarom wordt het afgewisseld met het andere beroep. Of men vindt gewoon beide beroepen heel leuk, of beide organsiaties heel leuk om voor te werken.

Je zou zeggen, prima toch, maar blijkbaar is dat niet helemaal wat we ervan vinden.

Deze mensen krijgen namelijk met loonheffingskorting te maken. Loonheffingskorting mag maar door één werkgever worden opgevoerd. Deze belastingkorting zorgt dat je netto-inkomen hoger uitvalt. De andere werkgever van de tweede baan kan dit ook doen, maar dan heeft de werknemer een probleem. Er volgt namelijk een terugvordering aan het einde van het jaar. Als je dat niet weet is dit heel erg schrikken.

Het is dus ook zo dat je bij die tweede werkgever een lager inkomen verdient, wanneer deze werkgever het wel correct doet. Als die tweede werkgever je graag ziet komen, onderhandel dan over het loon, zodat je dat verschil niet merkt.

Geschreven door:
Gepubliceerd op: 2017-11-07 03:13

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *