Tevredenheid is alles!

Blog

In een tijd waarin geluk en het optimale uit het leven halen op onze bucketlist op nummer 1 staat, is het woord tevredenheid iets van vervlogen tijden. De vraag is echter of net als de Gutmensch, het woorden tevredenheid niet een heropleving gegund moet worden.

Tevredenheid wordt toch vooral gezien als gezapigheid en het standaard boompje, beestje, auto, kind, huis, carrière en vakantie.

Dat kan toch niet meer, dat is toch niet anno 2017? Je moet altijd verliefd zijn, altijd er mooi uitzien, altijd happy zijn, altijd rijk zijn, altijd carrière maken en altijd een perfecte happy foto op facebook weten te produceren.

Het resultaat is dat in 2015 het echtscheidingspercentage ligt op 39,6 % en de gemiddelde huwelijksperiode op 14,8 jaar (CBS Statline). Het neemt iets af, maar het is toch nog fors hoog. Trouw geeft op 11 september 2015 aan dat het aantal echtscheidingen inmiddels één op de vijf betreft, dus de onvrede is toegenomen.

Volgens Barry Schwartz komt die onvrede voort uit de enorme hoeveelheid keuze die we kunnen maken. In vroegere tijden waren de keuze beperkt, en dus kon je je verschuilen, mijn ouders vonden dat ik moest…. Of er was geen keuze, dus ik moest wel…

Nu er echter zoveel keuzes zijn, is het niet meer iemand anders die verantwoordelijkheid draagt, dus er is geen jij-bak meer mogelijk.

Keuzes die je maakt, daar draag je zelf verantwoordelijkheid voor, het is jouw eigen schuld als het niet de goede keuze is. Dat vinden we niet altijd een fijn gevoel. Het maakt ons boos op onszelf. Had ik maar… Of we vinden toch een manier om het bij iemand anders neer te leggen.  Er zijn dan vaak maar drie opties; de staat (de overheid), of de EU, of het gegeven: mannen komen van Mars en vrouwen van Venus, ook een optie.

(foto: Zuid Korea, YH)

Je kunt ook kiezen om tevreden te zijn. Tevreden met de keuze die je maakt, binnen je eigen afwegingen. En voor die keuze de verantwoordelijkheid dragen en nemen. En dan verduren als het niet de perfecte keuze is, maar wel de beste  voor jou op dat moment. Daar wordt je een tevreden mens van.

Geschreven door:
Gepubliceerd op: 2017-12-19 03:19
Bestel het boek

Jobcarving

You have to start a new life as a refugee, but the war is still in your mind and soul.

Training uit ons aanbod

Vaardigheden in medezeggenschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *