Personeel, wat is dat?

Blog

Het klinkt als een gekke vraag om een blog met deze vraag te starten als je jezelf expert durft te noemen op het gebied van arbeidsverhoudingen. Toch is de vraag nog niet zo gek, want arbeidsverhoudingen zijn aan het veranderen en veel is al veranderd.

Een simpele definitie voor personeel is; alle personen die een bedrijf (of organisatie) in dienst heeft en die voor hun arbeid betaald worden. Personeel is dus synoniem aan werkneemster(s). Als je wat verder zoekt met Google komt het woord feitelijk personeel aan de orde: werkneemsters die werken bij een onderneming of instelling; het feitelijk personeel is gelijk aan het juridisch personeel minus het uitgeleende personeel plus het ingeleend personeel. Tja, dan wordt het al ingewikkelder, en dan hebben we het nog niet eens over payrolling.

Street art New Castle, JvD
foto: Street art New Castle, JvD

Je zou ook kunnen zeggen een werkneemster is een persoon (wellicht ook een robot of kunstmatige intelligentie?) die werk aan neemt. Een werkneemster is dus een aanneemster van werk. Dat klinkt meer zoals het tegenwoordig vaak door werkgeversorganisaties wordt benoemd. Werkneemsters moet in hun visie entrepreneurs zijn op de arbeidsmarkt, aannemer(s) dus.
Dat veronderstelt dat de aanneemster van werk de arbeidsmarkt kent, weet hoe zij zich moet positioneren op de arbeidsmarkt, de eigen kwaliteiten kent en zich bewust is van haar concurrentiepositie. Bent u werkneemster (er)? En leest u weleens iets over de arbeidsmarkt, over de ontwikkelingen in arbeidsverhoudingen? Bent u zich bewust van uw concurrenten? Wie zijn zij? Bent u beter dan zij?

Zo geredeneerd bent u een ZZP’er in loondienst. Voelt u zich een ZZP’er in loondienst? Veel mensen zien ZZP’ers als onderneemsters, die een eigen risico nemen. Niet te vergelijken met een werkneemster of met personeel, eigen personeel.
Een onderneemster is in mijn visie iemand die een bedrijf op wil zetten en een bedrijfsplan heeft, gericht op groei, met kennis van de markt waarin zij zich begeeft. Een ZZP’er zie ik toch meer als een freelancer, die zich verhuurt en een dienst levert. Een ZZP’er is dan toch iemand die voor arbeid wordt betaald en tijdelijk in dienst wordt genomen? Personeel toch? Of toch weer niet?

 

 

Geschreven door:
Gepubliceerd op: 2017-09-05 12:27
Bestel het boek

Jobcarving

Training uit ons aanbod

Ambtelijk secretaris

2 thoughts on “Personeel, wat is dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *