Panama Papers

Blog

Het nieuws staat bol van de Panama Papers. Wat blijkt? Constructies om belasting te ontduiken zijn niet per definitie strafbaar. Moet je er dan maar niets van vinden?

Iedereen betaalt belasting om het gemeenschappelijke te financieren. Betrouwbare wegen (zonder gaten in het asfalt), betrouwbare belastingheffers en ambtenaren (die je niet onder tafel hoeft te betalen voor een paspoort), geen dirty cops (‘als u mij contant betaalt, kunt u gewoon doorrijden’); het zijn zaken die wij heel vanzelfsprekend vinden. Wie in het buitenland heeft gewoond, gewerkt of gereisd, weet dat deze vanzelfsprekendheden in veel landen vaak ver te zoeken zijn. We klagen graag over ons kikkerlandje, maar in dit opzicht mogen we van geluk spreken. Misstanden bij het besteden van overheidsgelden worden boven tafel gehaald en de verantwoordelijke journalisten eindigen niet in het gevang – of erger. Ook een luxe die veel landen niet kunnen garanderen.

Is het dan niet gewoon fair dat iedereen naar draagkracht bijdraagt aan het in stand houden van een dergelijke betrouwbare overheid? Een overheid die het, voor alle duidelijkheid, altijd beter kan doen en die zeker niet door iedereen wordt ervaren als fair. Maar toch. Het kan ook zoveel slechter.

Door de vele werkreizen die ik maak, ben ik me heel bewust van het belang om als vrouw in de avond veilig over straat te kunnen lopen. Van de luxe om gewoon een paspoort te kunnen aanvragen en dit zonder problemen voor een standaardprijs te kunnen ophalen. Van het gemak van een gladde asfaltweg. Er is geen excuus om via omwegen te zorgen dat je – een deel van je – belasting niet hoeft te betalen. Toch zijn er mensen die dat doen. En dan hebben we het niet over de dubbele tandenborstels bij uitkeringsgerechtigden. We hebben het over het grote geld. Het grote geld wat ook profiteert van de goede infrastructuur die we met zijn allen betalen. Dat grote geld wordt verborgen in tropische oorden en belastingparadijzen om zo de belastingdruk aanmerkelijk te verkleinen. Het is schandelijk dat mensen die al veel hebben hun snor drukken bij de gemeenschappelijke lasten. Al helemaal voor politici.

En u en ik maar betalen. En of we daar wat van mogen vinden!

De wet Harrewijn geeft inzicht in topsalarissen. Nu geven de Panama papers inzicht in vermogen en waar het blijft. Ik zeg: follow the money!

 

Fotos is een still uit BBC documentaire. 

Geschreven door:
Gepubliceerd op: 2016-04-28 02:13
Bestel het boek

Jobcarving

Is het thuiswerken online (Thonline), een nieuwe manier van werken, een uitdaging, een cadeau, of een gevaar?

Training uit ons aanbod

Persoonlijk Leiderschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *