Het lijkt een oud spreekwoord uit de agrarische tijd, maar het is nog steeds actueel. De indianen zeggen je moet aan de aarde teruggeven wat je van haar neemt. Eigenlijk beschrijft men zo een reciproke relatie. Dat betekent een relatie die in balans is in het geven en nemen. Het duidt wederzijdse afhankelijkheid. Geldt dat alleen voor de natuur of ook voor mensen?
De maffia is er effectief groot mee geworden. In een tijd dat mensen het arm hadden ontstond de maffia. Ik help jou, jij helpt mij en zo groeide het nogal uit de hand. De vrijmetselaars schijnen eenzelfde soort code te hebben. En wie weet zijn er nog veel meer organisaties? Om nog maar niet te spreken van netwerken en de professionele versie hiervan bijvoorbeeld: BNI; Business Network International.
Oogsten wat je zaait, kun je ook vertalen in ondernemen is investeren, of de kosten gaan voor de baten uit. Wat betekent dat in arbeidsrelaties? Investeren kan zijn het aanbieden van opleidingen, ervaringsplekken, coaching en training etc., zaaien dus.
Uit menig statisch onderzoek blijkt dat in jongeren meer geïnvesteerd wordt dan in ouderen binnen arbeidsorganisaties. Dat lijkt logisch want in jongeren investeren, kan op de lange duur veel opleveren, zij stromen in. In ouderen wordt minder geïnvesteerd, want die zijn ervaren en stromen uit (op termijn). Klinkt logisch toch?
Tenzij je ook de loyaliteit en de duur van de relatie meeneemt in je overweging. Robert Axelrod beschrijft in The evolution of Co-operation (1984) hoe je een onderscheid in je gedrag richting kortdurende en langdurige relaties kunt toepassen. Bij langdurige relaties adviseert hij op basis van vertrouwen te starten en bij een beschadiging van vertrouwen met de Tit for Tat methode te werken. Tit for Tat is eigenlijk met gelijke munt betalen, dus wat de een doet, doet de ander ook. Zo starten overigens ook oorlogen, tenzij een der partijen zijn houding veranderd.
Stel u werkt bij een bedrijf sinds vijf jaar, u wil zich graag verder ontwikkelen, maar u krijgt geen kansen. Nieuwkomers krijgen veel kansen, u ziet dit, en zij vertrekken weer na een kort dienstverband. Wat zou u Tit for Tat methode zijn? En wat zal u als werkgever oogsten als er krapte op de arbeidsmarkt is?