Covid-19 een verborgen kans?

Is het thuiswerken online (Thonline), een nieuwe manier van werken, een uitdaging, een cadeau, of een gevaar?

Is het thuiswerken online (Thonline), een nieuwe manier van werken, een uitdaging, een cadeau, of een gevaar? De meningen lopen uiteen. Sommige mensen zien de effecten van Covid19 op werk als een wolf in schaapskleren, anderen vinden het de toekomst oplossing. Het opende nieuwe technische mogelijkheden die geen bedreiging bleken te zijn voor bedrijven, wellicht zelfs een enorme aanwinst. Anderen denken dat creativiteit en sociale cohesie in de organisatie gesmoord wordt door online werken. Is het kantoor van de toekomst een plaats voor ontmoeting, ideeën ontwikkeling en sociaal contact, maar niet noodzakelijkerwijs de werkplek? En is jouw thuiskantoor de beste werkplek?

Covid19 heeft de werkende wereld veranderd, en het was een uitdaging om met deze nieuwe realiteit om te gaan. Dat het technisch mogelijk is vanuit huis te werken, hebben de IT-ondersteuningsafdelingen massaal bewezen (uitgezonderd werk wat niet remote kan). Het tempo en de omvang waarmee bedrijven zich aangepast hebben aan het online werken mag je een revolutie op zichzelf noemen. Mensen die nog nooit online gewerkt hadden, of een online meeting hadden, moesten zich hier nu toe verhouden om het werk door te kunnen laten gaan. Dat deden medewerkers en het was een succes, productiviteit zakte niet in, maar steeg vaak en de efficiëntie name toe (behalve toen de kinderen niet naar school konden).

Als je het zo bekijkt kan de verandering onder druk van Covid19 als een kans gezien worden, want het opende nieuwe mogelijkheden in alle werkorganisaties. Maar hoe zit het dan met creativiteit en sociale cohesie? Niemand zal een pleidooi houden om uitsluitend online te werken, als het niet hoeft, en dit zien als de enige toekomst van werk. Veel mensen vinden het rustig en ervaren minder storingen bij het thuiswerken, het komt hun concentratie ten goede (tenzij thuis geen geschikte plek is), en het creëert nieuwe aspecten, zoals even de was aanzetten of uithangen, of alvast het eten voorbereiden tussendoor. Het verhoogt de persoonlijke efficiency, plus reistijd is niet meer aan de orde en daarmee ook geen C02 emissie.
Creatief zijn is online niet onmogelijk maar wel moeilijker, en hetzelfde geldt voor het sociale aspect van werk. Het vraagt veel om dit goed te organiseren, maar zoals jongeren laten zien bij het online gamen, het is niet onmogelijk. Zelfs liefdesrelaties kunnen daaruit blijkbaar ontspruiten.

Remming op creativiteit en sociale cohesie zijn een argument tegen Thonline? Misschien presenteert het ons een nieuwe vraag? Wanneer is het offline-kantoor noodzakelijk in de toekomst? En hoe organiseren we dit kantoor dan? Het toekomst bestendige kantoor komt in veel actuele artikelen aan de orde als een plaats voor ontmoeting, een gebouw voor verkenning van nieuwe ideeën, om creatieve ideeën vorm te geven en een ontmoetingsplek. Als een organisatie het werk output gericht kan aansturen met een duidelijke kader waarin gewerkt wordt, dan kan dit wel de nieuwe werkwijze voor een kantoor zijn met veel Thonline.

Een kantoor als een bijenkorf. Bijen en hommels komen in en uit, ze brengen en halen ondersteuning bij de Koningin in de bijenkorf. Er zullen managers zijn die zichzelf niet graag zien als de koningin, maar laten we wel wezen, zij geven sturing aan de organisatie. Waarom zouden we niet kunnen leren van deze insecten, die essentieel zijn voor de overleving van onze planeet, wellicht dragen ze een tot nu toe verborgen wijsheid in zich?

Scroll naar boven