Kick out team coaching

Wanneer ‘de organisatie’ vindt dat zij moet veranderen, dan wordt er vaak aan coaching gedacht, maar het is niet altijd helder wat mensen denken bij veranderingen en coaching, en wat ze ervan verwachten. Veel mensen hebben bij coaching een beeld van therapie, of iets wat je individueel gaat doen aansluitend bij  een leer- of ontwikkelvraag die je hebt. Is dat ook het geval bij coaching als verander instrument? Wat mag je verwachten en welke bijdrage kan coaching bij verandering leveren?

Veel mensen gebruiken het woord coaching op een wijze die het werk als coach heel onduidelijk maakt. Er is ook wel een wildgroei aan coaches en aan opleidingen voor coaches.  Een erkende coaching opleiding geeft in ieder geval de garantie dat de overheid mee kijkt naar het curriculum, dat is wel van belang, een objectief oog wat weegt.

Een coach is geen therapeut, waar een therapeut een diepgaande psychologische analyse van je maakt en je behandeld, is een coach meer iemand die naar je gedrag kijkt en natuurlijk wel ook een analyse maakt, maar veel meer aansluitend bij je werkwijze, je doelen en je handelen.

Echt emotionele problemen  horen bij een therapeut. Een coach begeleid je in gedragsverandering en het verbeteren van je effectiviteit.

Als een coach in gezet wordt voor een groep of voor een verandering, is de individuele leervraag niet wat centraal staat. Het gaat dan om het gedrag van de groep of soms zelfs van de organisatie, het is meer systemisch van aard. Dit proces kan zelfs botsen met de individuele leervraag of ontwikkeling.

Team coaching of verander coaching kijkt allereerst naar waar de organisatie, of het team, naar toe wil ontwikkelen en waarom, en vervolgens waar het vandaan komt en waar het nu staat. Veranderingen zijn altijd lastig en ze stellen je op de proef, of positiever gezegd; ze dagen je uit, of het nu individueel is, als groep of als organisatie. Het doet altijd een beetje pijn of het schuurt, maar uiteindelijk leer je er veel van en komt er iets moois uit voort. Als dat gebeurt kan het zelfs als een bevrijding voelen.

Om tot verandering te komen is vaak een deep-shit moment nodig, leerde ik van Marc Linsen van Broers Productions, hij was scenarioschrijver bij o.a. Goede Tijden en Slechte Tijden. Hij gaf aan dat een verhaal pas spannend is, of interessant, als er een deep-shit moment inzit en dat dit in de echte wereld precies zo is. Een deep-shit moment noopt tot verandering. Je product verkoopt niet meer, of klanten keren zich van je af (zoals ooit  op onze klanten dag te zien was in de film ‘Kinky Boots’), of overheidsregels maken je standaard werkmethode onmogelijk. Stil zitten is geen optie.

Natuurlijk zijn er organisaties die op tijd herijken, maar het deep-shit moment vormt toch vaak de aanleiding tot verandering. Als harder en meer werken de uitdaging niet meer oplost, is het tijd voor verandering. Een verandercoach kan daar een goede rol inspelen, maar begint met een spiegel voor te houden en kijkt ook naar het verleden. Dat doet een coach altijd vanuit betrokkenheid en ter ondersteuning van de gewenste verandering. Niet iedereen vindt in zo’n spiegel kijken fijn, en veel mensen mijden graag de confrontatie. Bij verandering(en) zijn zachte heelmeesters niet erg behulpzaam.

Als de top van de organisatie niet bereid is te veranderen en zij geven geen voorbeeldgedrag, dan gaat het momentum voorbij. Dan gaat de teamcoach eruit en wordt het probleem begraven, maar de noodzaak tot veranderen verdwijnt niet. Er zijn te veel voorbeelden van hoe dit vervolgens afloopt helaas.

Scroll naar boven