Ik maak geen onderscheid tussen mannen en vrouwen

Blog

Wellicht hoort u deze opmerking, ik maak geen onderscheid tussen mannen en vrouwen, vaker? Vraagt u zich weleens af wat deze opmerking nu precies zegt? Eigenlijk wil iemand ermee uitdrukken; ‘ik probeer niet te discrimineren.’
Maar natuurlijk maak je onderscheid. Als je als heteroman nooit onderscheid zou maken, kom je niet aan de vrouw. Als je als lesbienne geen onderscheid maakt, kom je ook niet aan de vrouw. Onderscheid maken, discrimineren dus, doen we allemaal, om goede reden en om minder goede reden.

Ooit, in een programma van Oprah Winfrey, liet zij een vrouwelijke deskundige een experiment doen om mensen bewust te maken van discriminatie en hoe dit werkt. De mensen werden in blauwe en bruine ogen ingedeeld en bewust anders behandeld. Het liep hoog op, ondanks dat mensen wisten dat ze onderdeel van een experiment waren.
Het was een mooie ervaring om je bewust te maken van wat je doet.

(foto: New York 2008, JvD)

Net zoals bij uiterlijke kenmerken als een donkere huid of andere ogen, zo ook is het verschil tussen mannen en vrouwen zichtbaar. Het kan verwarrender zijn als iemand experimenteert met vrouw en man zijn, om welke reden dan ook. Of iemand travestiet is of transgender (of in de overgang van de een naar de ander sekse) of tweeslachtig, dit stelt onze kaders op de proef en dan past de tweedeling niet meer.
Dat zichtbare verschil gaat gepaard met veel oordelen die we al dan niet van thuis hebben meegekregen of ons eigen hebben gemaakt. En die bagage nemen we in ons rugzakje mee als we naar het werk gaan. Daar kan geen code of conduct tegenop. Dit gaat dus over hoe ontmoeten we elkaar en vanuit welke beelden kijken we naar elkaar?

Beauty is in the eyes of the beholder
Margaret Wolfe Hungerford, 1878

Wanneer uw bedrijf een gemengde populatie heeft, is het goed hier aandacht aan te besteden. Patronen kunnen anders inslijten en tot nare incidenten leiden, die niemand ooit gewild heeft. Daar zijn leuke oplossingen voor, die niet persé een therapeutisch lading hoeven te hebben, en de lucht makkelijk kunnen klaren.

Geschreven door:
Gepubliceerd op: 2017-08-21 02:48
Bestel het boek

Jobcarving

Training uit ons aanbod

Zelfsturing en verantwoordelijkheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *