Hulde aan de Gutmensch

Blog

Het nieuwe jaar is begonnen; een tijd van wijze lessen en terugkijken, maar ook van goede voornemens en vooruitblikken. De Volkskrant bombardeerde 2015 tot het Jaar van de ‘Gutmensch’. In een prachtige parodie van South Park worden deze bevlogen ‘goeddoeners’ vooral onverdraagzaam jegens iedereen die er een andere mening op na houdt. Ik herinner me het vroegere – karikaturale – beeld van feministen: platvoeten, hangtieten, kortgeschoren haren. Vrouwen moesten wel erg lelijk zijn om in opstand te komen en hun bh’s te verbranden. De eerste Opzij-agenda maakte er een hilarische parodie op. Inmiddels staan ook keurige dames als Germaine Greer, Hedy D’Ancona en Neelie Smit Kroes bekend als feministes en is dat oude beeld goeddeels in de prullenbak verdwenen.

Ook het beeld van de Gutmensch is aan het keren. Gutmenschen zetten zich in voor anderen, niet uit eigenbelang maar gewoon omdat ze het belangrijk vinden om een bijdrage te leveren. U kent ze wel: vrijwilliger bij de voetbalclub, in een bestuur, bij vluchtelingenhulp of de vakbond. Of lid zijn van een Ondernemingsraad. Helaas kan dit zwijgend verzet tegen cynisme niet altijd rekenen op instemming van de omgeving. Integendeel! Een jonge griet van vijftien jaar zamelde voor de deur van een supermarkt in het kader van haar maatschappelijke schoolstage voedsel in voor de voedselbank. Een aantal ‘volwassenen’ gaf haar de volle laag: “Wat een onzin”, “Ik ga echt geen geld geven”, “Laat ze maar een baan zoeken!” Nederlanders staan al niet bekend om hun galante omgangsnormen, maar dit is wel heel beroerd.

Maar er zijn ook andere geluiden. Mijn voorspelling: de Gutmensch wordt een geuzennaam. De kracht van Nederland zit in het middenveld, zei Timmermans onlangs in Buitenhof. We mogen trots zijn op de positie die Nederland wereldwijd heeft als goede doelendonor, en ook op al het vrijwilligerswerk dat in Nederland wordt verzet. Dat doet het Nederlandse middenveld: met dagelijks hard werken anderen steunen. Mijn goede voornemen voor 2016? Zoek een Gutmensch en zet hem of haar eens flink in het zonnetje!

Incitamentum wenst al haar klanten, collega’s en netwerk contacten een heel inspirerend 2016!

Geschreven door:
Gepubliceerd op: 2016-01-03 08:24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *