HEMA en de sprinkhanen

Ondernemerschap is in Nederland hoog gewaardeerd en de meeste mensen verstaan hieronder een bedrijf zo goed mogelijk ontwikkelen en winstgevend maken, en als het kan ook nog maatschappelijk verantwoord. Veel mensen kunnen ook bijna niet geloven dat ondernemerschap er ook heel anders uit kan zien en een bedrijf kan vernietigen. Maar Private Equity kan dat. Stil zitten als je geschoren wordt is dan niet echt een goed advies.

In het boek HEMA van Stefan Vermeulen wordt een mooi beeld geschetst over wat Private Equity is, doet en aanricht. Op een haar na had het HEMA haar bestaansrecht gekost en ze zal er nog hard voor moeten vechten in de nabije toekomst.

Als je de kritische pers hebt gevolgd, is het geen verrassing wat erbij HEMA gebeurde, of net zo goed bij V&D. Hoe Private Eguity het management van een bedrijf ook corrumpeert wordt door Vermeulen mooi inzichtelijk gemaakt.

Het is onbegrijpelijk dat deze manier van bedrijfsvoering nog steeds als acceptabel gezien wordt en dat er geen maatregelen door de overheid wordt genomen tegen dit soort praktijken. Het is ook onbegrijpelijk hoe weinig de vakbonden, en als zij dit kunnen ondernemingsraden, gebruik maken van hun enquêterecht in dit soort zaken.

Het beginsel is simpel, je koopt een bedrijf met geleend geld. Je laat het gekochte bedrijf de lening terugbetalen en gooit er veel extra’s bovenop, opdat je er veel aan verdiend. Als het bedrijf ergens geld of onroerend goed bezit verkoop je dit, zodat je risico’s worden geminimaliseerd. Het bedrijf gaat ondertussen gebukt onder enorme schulden en kan niet meer investeren in de eigen groei of ontwikkelingen. Heb je er dan genoeg aan verdiend, dan verkoop je het voor de oorspronkelijke koopprijs (of meer), en iedereen die het mee heeft gekocht is een winnaar.

Meer kans dan in de lotto om je prijs binnen te halen. Wie betaalt dan de werkelijke prijs voor deze actie? De fiscus; dus wij allen, want zoveel schulden, dan maak je op papier geen winst. De medewerkers; want het bedrijf gaat onder de kosten gebukt en moet dus vaak bezuinigen om overeind te blijven, lees o.a. ontslagen. Het bedrijf; want het valt om onder de lasten en het voortbestaan hangt aan een dun lijntje.

Na het lezen van HEMA van Vermeulen kan iedereen het weten. Vraag is wat gaan we doen met deze kennis? Welke scenario’s kun je in dit soort situaties ontwikkelen?

Scroll naar boven