Een aannemer, weleens mee te maken gehad?

Blog

Een aannemer is iemand die voor een door hem opgegeven prijs op zich neemt een werk uit te voeren. Als je dit leest denk je, goh, dat is gewoon personeel. Maar een aannemer kan ook gezien worden als een onderneming die de verantwoordelijkheid op zich neemt activiteiten te realiseren en coördineren, zoals in de bouw, voor een bepaalde prijs conform een overeengekomen contract en binnen een overeengekomen termijn.

Een werknemer met een leidinggevende functie die toezicht houdt op projecten, leveranties aan klanten en productieprocessen coördineert, past prima in deze omschrijving die voor aannemers is opgezet. Het contract is dan de arbeidsovereenkomst en in veel gevallen de cao, met vakbonden overeengekomen.

Stel dat alle werknemers verenigd zouden zijn zoals een aannemer, dus als een ander bedrijf (u denkt meteen aan uitzendbureaus, maar dat bedoel ik niet), wat een contract sluit met het bedrijf over het leveren van hun diensten. Zijn ze dan nog eigen personeel?

U denkt van niet? Grappig, veel werknemers verkeren momenteel in die positie. U niet? In veel bedrijven is onder druk van investeerders materiaal en kapitaal in een andere bv (‘s) onder gebracht dan het personeel. Het personeel, de werknemers bevinden zich in een lege huls, een bv zonder waarde. Zijn ze nu een apart bedrijf of zijn ze eigen personeel?

Het is makkelijk een dergelijke bv te sluiten of te verplaatsen. Stel een werkgever wil zijn bedrijf (en) verplaatsen of verkopen. Een ander bedrijf heeft behoefte aan nieuw personeel. Dan kan het bedrijfseigendom en het ‘goed opgeleide eigen’ personeel apart verkocht worden. Het is nog niet zo één op één gebeurd, anders dan bij overgang van onderneming, maar het kan wel. Sterker nog je zou het zelfs kunnen toejuichen, want het is behoud van werkgelegenheid.

Stel Shell valt in Chinese handen. De Chinezen verkopen het personeel aan andere raffinaderijen, en brengen een batterij Chinezen naar de Shell locaties? U ziet het niet zo snel gebeuren? In Afrika is het de dagelijkse praktijk, maar dan zonder het leveren van banen aan het oorspronkelijke personeel. Nu zal Shell wellicht niet snel in Chinese handen vallen, maar toch, een flinke crisis en China wilde Griekenland als land kopen. Had iemand dat eerder bedacht? En is het erg?

Geschreven door:
Gepubliceerd op: 2017-09-19 12:31
Bestel het boek

Jobcarving

Digitalisering lijkt bijna gratis en milieuvriendelijk

Training uit ons aanbod

Strategisch positioneren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *