Cultuurtoevoeging de nieuwe uitdaging

Blog

Mede door overdracht blijven culturen voort bestaan en worden ze overgedragen van generatie op generatie. Culturen vinden hun kracht in de eigenheid die ze met zich meebrengen en waarmee hele volks stammen hebben leren omgaan. Culturen vormen vaak de basis van een groep die zich daaraan committeert en/of eigen heeft gemaakt. Of het nu gaat om de cultuur die hoort bij een bepaalde bevolkingsgroep, of bij een bepaalde omgeving een bepaald bedrijf of muziekgenre ect ect.

De verschillende culturen zorgen ervoor dat er waarde wordt toegevoegd aan een groep. Het waardeoordeel welk elk individu daaraan wil geven is een discussie op zichzelf die ik voor nu even oversla. Waar mijn gedachten veel meer naar uitgaat is vraag waarom wij naast cultuurverschillen vaak de cultuur toevoegingen overslaan. Als ik het goed heb bestaat het hele woord niet eens. Althans niet in de context waar ik op doel. Voor de duidelijkheid het gaat mij om de toevoeging(en) die verschillende culturen op elkaar kunnen hebben om zo consensus te bereiken, welke naast de bestaande cultuur als een verrijking kan worden gezien. Dus niet in de plaats van maar veel meer met begrip van. Dit klinkt vaag dus wil graag een voorbeeld geven.

Stel dat binnen een groot bedrijf medewerkers uit twee verschillende culturen werkzaam zijn. Waarbij het binnen de ene cultuur gebruikelijk is om pas na het verkrijgen van een hogere functie binnen het bedrijf meer verantwoordelijkheden te nemen die niet bij je basispositie horen. Terwijl het in de andere cultuur gebruikelijk is dat je pas een hoger functie binnen het bedrijf krijgt wanneer je vanaf je basispositie laat zien dat je bereid bent om meer verantwoordelijkheden te nemen dan noodzakelijk zijn.

Uitgaande van deze wetenschap, is mijn vraag waar kunnen de twee cultuurverschillen ook ingezet worden als een toevoeging voor elkaar en wat is daarvoor nodig? Een ander voorbeeld is zou kunnen zijn de wereldwijde uitbraak van Covid -19 welke invloed heeft deze op de verschillende culturen en kunnen de verschillen die er zijn ook ten dele worden ingezet als toevoegingen. Met ook hier is weer de vraag wat zou daarvoor nodig zijn?

Mijn eerste gedachten hierover is LUISTEREN, horen wat gezegd wordt en bereid zijn om je eigen waardeoordeel desgewenst in de ( culturele) weegschaal te leggen, opzoek naar balans. Dat hier tijd voor nodig is snap ik.

Dat het soms om hele kleine nuances kan gaan weet ik.

Of wij bereid zijn hier wat meer aandacht aan te besteden, hoop ik.

Geschreven door:
Gepubliceerd op: 2020-12-18 05:10
Bestel het boek

Jobcarving

Training uit ons aanbod

Systemisch werken; Gender awareness

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *